Asperge salade

7 May 2019

Ondanks dat ik uit een aspergefamilie kom (mijn opa en oma hadden een asperge kwekerij die later is overgenomen door mijn oom), hield ik vroeger echt niet van asperges. De soep ging nog wel, als ik dan de stukjes asperge niet op hoefde eten. Gelukkig snap ik nu waarom iedereen asperges het witte goud noemt, want ohh het is zo lekker. En ook deze salade is heerlijk! Je kan het als bijgerecht eten maar als je er bijvoorbeeld nog ei, serranoham, pasta of aardappelen in doet kan je er ook een lekkere maaltijdsalade van maken.

 

 

Ingrediënten (bijgerecht 4 pers)

 

Groentes

 

- 200 gram witte asperges

- 50 gram azijn

 - 35 gram honing

- Flinke snuf zout

- Water

 

- 200 gram groene asperges

- 3 grote blaadjes salie (kan evt. weggelaten worden)

- 5 kleine takjes verse tijm (kan vervangen worden door een tl gedroogde tijm)

- 1/2 el roomboter of een scheut olijfolie

 

- 1 kleine venkel

 

+- 50 gram sla

 

- Handje walnoten

 

Saus

- 7 gram mosterd

- 30 gram friteslijn of fritessaus 5% vet (=hetzelfde maar een andere verpakking, je kan ook mayonaise gebruiken maar dat is véél vetter en calolrierijker)

- 10 gram appelazijn (witte of rode wijn azijn kan ook)

- 10 gram honing

- Snuf zout 

- Peper

- Klein scheutje olijfolie

 

 

Bereiding:

1. Doe de azijn, honing, water en een flinke snuf zout in een pannetje. Breng dit aan de kook.

2. Schil de witte asperges en snij de asperges in dunne plakjes. Kook dit ongeveer 3 minuten in het zoetzuur met de deksel op de pan. Roer af en toe want waarschijnlijk staat niet alles onder water maar als je de deksel er op doet en af en toe roert is dit geen probleem. De asperges moeten zachter worden maar nog wel een bite hebben.

3. Snij de salie en doe dit samen met de tijm en een beetje roomboter of olijfolie in een pannetje en laat dit zachtjes smelten zodat de smaak van de kruiden goed in de boter of olijfolie kan trekken.

4. Was ondertussen de groene asperges en de venkel.

5. Snij de onderkant van de groene asperges en snij dit in stukjes van ongeveer 3 tot 4 cm. 

5. Snij de bovenkant van de venkel en snij de harde binnenkant er uit. Snij dan de venkel in dunne reepjes.  

6. Zet het vuur iets hoger en bak de groene asperges en venkel ongeveer 4 minuten in de pan. Ook deze groentes moeten wat zachter worden maar nog wel een goede bite hebben. Haal de takjes tijm na het bakken er uit.

7. Laat alles afkoelen en meng ondertussen de ingrediënten voor de saus door elkaar. Meng dan de saus door de groentes. 

8. Serveer op een bedje sla en bestrooi met een handje gebroken walnoten. 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

August 13, 2019

June 28, 2019

May 7, 2019

August 14, 2018

March 27, 2018

March 27, 2018

February 7, 2018

November 14, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

 Teuntje Smits | 

© 2018 by  Quiche of Cake