Paaseieren

27 Mar 2018

Pasen is de tijd van het jaar om je helemaal vol te eten met eieren. Gekookte, gebakken, roer, omelet en natuurlijk alle soorten chocolade eieren. Maar waarom eigenlijk? 

 

 

Paaseieren

Vaak wordt er gezegd dat de eieren te maken hebben met nieuw leven en vruchtbaarheid en dat heeft natuurlijk alles met de lente te maken. Echter zoals zo veel tradities is dit ook een traditie met een religieuze achtergrond. Pasen is het einde van de vastentijd. In de winter leggen de kippen geen eieren omdat ze te weinig licht krijgen. Maar richting de paastijd is het steeds langer licht en beginnen de kippen weer eieren te leggen. Vroeger mochten deze eieren niet gegeten worden in verband met het vasten. Pasen was dan het moment om alle eieren op te eten. De eieren die te oud waren werden gebruikt als versiering. 

 

 

Verstoppen

Bovenstaand verhaal vertelt echter niks over het verstoppen van de eieren. Dit heeft dan ook een andere oorsprong die wel te maken heeft met vruchtbaarheid. Vroeger dacht men dat de akker vruchtbaarder werden als er eieren in werden verstopt. De boeren begroeven daarom eieren in de grond. Dit was een soort van gebed omdat men hoopte op een goede oogst.

 

 

Paashaas

En die paashaas dan? Tja, die blijft mysterieus. Volgens het ene verhaal vindt het zijn oorsprong bij de godin Ostara die zich soms vermomt als haas, volgens de ander heeft de godin een gewond vogeltje veranderd in een haas en volgens weer een ander is het een vruchtbaarheidssymbool. Ik weet het niet, wel weet ik dat ik weer lekker veel eieren ga eten de komende dagen en het stiekem ook nog wel leuk vindt om eieren te gaan zoeken.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

August 13, 2019

June 28, 2019

May 7, 2019

August 14, 2018

March 27, 2018

March 27, 2018

February 7, 2018

November 14, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

 Teuntje Smits | info@quicheofcake.nl

© 2018 by  Quiche of Cake