Borrelbrie!

28 Jul 2017

Als klein kind stond ik al vooraan als bij een verjaardag als de brie op tafel kwam. Ondertussen is daar weinig aan veranderd.. Daarom deel ik jullie een van mijn lievelingsrecepten. Perfect voor vrijdagavond met een borrel of tijdens een feestje.

Het heeft bij mij zo’n 239 pogingen nodig gehad voordat het me lukte om een goede karamelsaus te maken. Om jullie dit te besparen staan bij de bereidingswijze een aantal tips. Als je deze volgt gaat het zeker goed!

 

Belangrijk is wel om een lekkere zachte brie te gebruiken die op kamertemperatuur echt smeuïg is. Ik heb een brie de meaux gebruikt. Deze is bij de kaasboer of de groothandel verkrijgbaar. 

 

 

Ingrediënten

  • Brie

  • Twee handjes (gemixte) noten

  • 25 ml water

  • 100 gr suiker

  • 90 ml slagroom

  • 10 gram boter (het liefste op kamertemperatuur)

  • Snufje zout

 

 

 

Bereiding

  1. Doe het water met de suiker in een steelpannetje. Zorg dat de suiker en het water goed gemengd zijn en dat er geen restjes suiker aan de zijkant van het pannetje zitten. Is dit wel het geval? Maak dan een kwastje nat en veeg de suiker van de zijkanten af.

  2. Laat het water en suiker mengsel koken. Belangrijk is dat je het met rust laat en absoluut niet gaat roeren!

  3. Verwarm ondertussen de slagroom.

  4. Als de karamel bruin is mag je gaan roeren. Let wel goed op, want er is maar een klein verschil tussen heerlijke karamel en verbrande karamel.

  5. Doe de slagroom in delen bij de karamel. Het kan flink gaan borrelen maar als je blijft roeren wordt dit vanzelf minder.

  6. Roer nu de boter door de karamel.

  7. Voeg als laatste een flinke snuf zout toe.

  8. Leg de brie op een ruim bord.

  9. Vijzel de noten licht zodat ze in wat stukjes gebroken zijn.

  10. Leg de noten op de brie, het geeft niet als er wat naast valt.

  11. Laat de karamelsaus iets afkoelen en giet de saus dan over de brie heen.

En dan heb je de meest heerlijke brie voor tijdens je borrel!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

August 13, 2019

June 28, 2019

May 7, 2019

August 14, 2018

March 27, 2018

March 27, 2018

February 7, 2018

November 14, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

 Teuntje Smits | 

© 2018 by  Quiche of Cake